// Blic Fondacija i Telenor Fondacija uručili skrining aparat za otkrivanje oštećenja sluha kod novorođenčadi

Posetom Opštoj bolnici u Smederevu nastavlja se humanitarna akcija „Blic fondacije“ – “Srce za decu”, čiji je cilj da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za rano dijagnostikovanje eventualnog oštećenja sluha kod novorođenčadi. Pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja, a medijski partner je RTS.
Odeljenju neonatologije u Smederevu, uručen je šesnaesti skrining aparat za otkrivanje oštećenja sluha kod beba zahvaljujudi Telenor fondaciji. Od sada, svakoj bebi koja se rodi u porodilištu u Smederevu biće proveren sluh.

Dr Slavici Mišić, neonatologu Opšte bolnice u Smederevu aparat je uručila Milica Begenišić, menadžerka Telenor fondacije.„Digitalna rešenja i internet mogu značajno da doprinesu poboljšanju kvaliteta života gluvih i nagluvih osoba kojih u Srbiji ima više od 100.000. Kao kompanija čije se osnovno poslovanje zasniva na uvođenju digitalnih tehnologija i inovacija celom stanovništvu, osećamo dužnost i obavezu da pomognemo onima kojima je to najpotrebnije.

Projekti koje sprovodimo na polju društvene odgovornosti ove godine strateški su usmereni ka pomoći gluvima i zato je bilo prirodno da se pridružimo i Blic fondaciji. Osim uređaja namenjenog porodilištu u Smederevu, isti uređaj uručili smo GAK-u u Beogradu, a nabavićemo još jedan za porodilište u Kikindi“, kaže Milica Begenišić.
U Srbiji se godišnje rodi oko 60.000 beba. Statistike pokazuju da se trajna nagluvost i gluvoća na uzorku od 1.000 novorođenih beba pojavljuje kod troje do petoro dece. Medicinski posmatrano, rani skrining sluha kod novorođenčadi omogućava nam da pružimo pomoć deci sa oštećenim sluhom u momentu koji obezbeđuje visok nivo rehabilitacije.

Zahvaljujući se na donaciji, Dr Slavica Mišić, kazala je da se u Smederevu godišnje rodi oko 1.000 beba i da će od danas svakoj bebi odmah po rođenju biti proveren sluh.
„Ranu dijagnostiku nagluvosti u današnje vreme moguće je ustanoviti već u porodilištu primenom skrining testova – upotrebom portabilnih elektronskih instrumenata. Skrining sluha sve novorođene dece je jednostavna metoda, bez rizika po zdravlje deteta. Primenom ove metode se povećava kvalitet života i mogućnost za socijalni razvoj deteta“, istakao je Dr Stefanović.
Tokom posete porodilištu, Velimir Perović, urednik akcije „Blic fondacije“ – „Srce za decu“ rekao je:
„Ove nedelje, desetine hiljada naših sugrađana je podržalo akciju „Srce za decu“ slanjem sms na 2552 i telefonskim pozivima u emisiji „Teleton“ dajući značajan doprinos da rešimo jedan veliki problem i nedostatak u zdravstvenom sistemu koji se tiče zdravlja naše dece. Takođe veliku zahvalnost dugujemo i velikom broju kompanija koje su, kao „Telenor“, donirale kupovinu više
aparata. Ponosni smo jer je „Blic fondacija“ zajedno sa našim medijskim partnerom Radio-televizijom Srbije uspela da ujedini Srbiju na jednom uzvišenom patriotskom i plemenitom zadatku. Verujemo da de tako biti i u narednim humanitarnim akcijama „Srce za decu“ – rekao je Perović.

Nakon opremanja svih porodilišta u Srbiji ovim aparatima lekari će biti u mogućnosti da ved u prvih nekoliko dana po rođenju deteta utvrde postoji li bilo kakav problem sa sluhom i na vreme
organizuju adekvatnu terapiju. Time se pre svega detetu pruža mogućnost da se određeni problem sa sluhom na vreme ispravi i omogući normalan i pravilan razvoj deteta. S druge strane, zdravstveni sistem, ali i društvo u celini, dobijaju manji broj dece i njihovih porodica koje tokom života imaju razvojne probleme zbog kasnog otkrivanja nagluvosti i gluvoće.

Srce za decu Smederevo01_270516_RAS foto Petar Markovic Srce za decu Smederevo01_2705161_RAS foto Petar Markovic (2) Srce za decu Smederevo03_270516_RAS foto Petar Markovic Srce za decu Smederevo10_270516_RAS foto Petar Markovic